Heb ik als handhaver extra bevoegdheden?

Welke bevoegdheden je hebt als handhaver hangt af van je exacte functie. Als je BOA bent heb je opsporingsbevoegdheden. Als Toezichthouder haal je je bevoegdheden uit de Wet Bestuursrecht!

Mag je als handhaver geweld gebruiken?

Of je geweld mag gebruiken hangt allereerst af of je BOA bent met akte waarop deze geweldsbevoegdheid staat. Daarnaast moet je ook getraind en voldoende beoordeeld zijn door de Politieacademie.

Wie heeft het uniform bedacht?

Het uniform is in eerste aanleg ontwikkeld door BEBOA. De VNG heeft dit uniform inmiddels vastgesteld. Lees in de kennisbank het volledige artikel.

Ben je als handhaver altijd in dienst van de overheid?

Het is mogelijk om voor een bedrijf te werken en ingehuurd te worden als handhaver. Wel wordt een aanstelling als BOA of toezichthouder door een overheidsinstelling geregeld.

Hoe kan ik worden opgeleid tot handhaver?

De opleiding tot handhaver wordt verzorgd door diverse ROC’s. Je volgt dan de opleiding Handhaver, Toezicht en Veiligheid. Je kunt ook opgeleid worden door andere opleiders tot handhaver.

Wat verdiend een handhaver?

Dit is afhankelijk van de functie, taken en verantwoordelijkheden. Voor een overzicht kan je eens kijken in de kennisbank.