Interview met Lotte, Senior handhaver in de gemeente West-Betuwe

Deel dit bericht

Wie bent u en wat is uw huidige functie?

Lotte, (senior) Handhaver in de gemeente West Betuwe.

Waarom bent u handhaver geworden?

Toen ik 15 jaar was wist ik niet wat ik wilde worden. Mijn vader vond mij wel echt een type voor de marechaussee. Ik ben de opleiding handhaving, toezicht en veiligheid gaan volgen en wilde door de opleiding graag naar de politie. Uiteindelijk ben ik na de opleiding eerst als handhaver gaan werken, (uniform) ervaring opdoen.  Nu zeven jaar later ben ik nog handhaver. Ik vind het dankbaar werk, met z’n alle maken we de maatschappij een stukje veiliger. We zijn er voor de burger op allerlei vlakken. Mijn werk is geen dag hetzelfde en dat maakt het zo leuk.

Kunt u iets vertellen over uw taken en werkgebied?

Op dit moment werk ik in de gemeente West Betuwe. Dit is een echte plattelands gemeente. West Betuwe bestaat uit 26 kernen, 229,1km2 en 52.947 inwoners. Hier rijden we de dagelijkse meldingen, deze gaan van parkeeroverlast tot jeugdoverlast. Door de plattelands achtergrond krijgen we ook met regelmaat een melding over losgebroken dieren of een schaap dat op zijn rug ligt. Ook hebben we te maken met “stadse” problematieken zoals parkeeroverlast en lachgas gebruik/afval. Ook ben ik bevoegd om te handhaven op de Alcoholwet, hierbij controleren we op evenementen en horeca. Ik hou mij ook bezig met mijn Instagram account @handhaverlotte en de merchandise binnen ons team.

Wat is het leukste wat u heeft meegemaakt tijdens uw werk?

Vooral iets dankbaars. We kregen een melding van stankoverlast vanuit een woning. In de woning troffen wij een oudere vrouw aan, haar dochter, een aantal konijnen en twee honden. Het huis was erg vervuild. De honden plaste binnen, de was werd niet gedaan, de konijnen poepte binnen en de muren zaten vol vliegenpoep. In deze casus hebben wij een grote rol gespeeld in het verbinden met de juiste zorgpartners. Ook werd het huis schoongehouden en konden wij de bewoners tips geven om het schoon te houden.

Wat is het heftigste wat u heeft meegemaakt tijdens uw werk?

In mijn vorige gemeente zijn zeven collega’s van mij mishandeld. Ik zat op dat moment op de meldkamer. Als je een hoop geschreeuw hoort maar geen contact krijgt is dat erg moeilijk. Gelukkig zijn de meeste collega’s hier goed vanaf gekomen.

Heeft u nog tips voor burgers en collega’s om Nederland veiliger te maken?

Durf, als burger,  met elkaar in gesprek te gaan. Weet ons, wanneer nodig, ook te vinden.

About the author
Thijs Quast