Kenniscentrum Handhaving – 5 december 2024
De jaarwisseling staat voor de deur. Voor ons als BOA’s, met name domein 1, betekent dit een drukke periode. In deze blog een korte duidelijke uitleg hoe het ook alweer zat.
Vuurwerk
In Europa kennen we verschillende categorieën vuurwerk. Deze staan benoemd in de Richtlijn 2013/29/EU. Beter bekend als de ‘Pyro-richtlijn’. Er zijn vier categorieën vuurwerk.
De categorieën staan benoemd in artikel 6 van de Richtlijn:
- Categorie 1: Dit is vuurwerk dat zeer weinig gevaar en een te verwaarlozen geluidsniveau oplevert. Daarnaast kan het vuurwerk van deze categorie gebruikt worden in een besloten ruimte of gebruikt worden binnenshuis. In Nederland is dit ook bekend als fop- en schertsvuurwerk. Zie hiervoor artikel 1.1.1 van het Vuurwerkbesluit.
- Categorie 2: Dit is vuurwerk dat weinig gevaar en een laag geluidsniveau oplevert. In tegenstelling tot categorie 1-vuurwerk, is het gebruik van dit vuurwerk bedoeld voor gebruik buitenshuis in een afgebakende plaats.
- Categorie 3: Dit is vuurwerk dat middelmatig gevaar oplevert en bestemd is voor gebruik buitenshuis in een grote openbare ruimte. Het geluidsniveau is niet schadelijk voor de menselijke gezondheid.
- Categorie 4: Dit is vuurwerk dat veel gevaar oplevert en uitsluitend gebruikt mag worden door personen met gespecialiseerde kennis en waarvan het geluidsniveau niet schadelijk is voor de menselijke gezondheid. Categorie is bij ons beter bekend als ‘professioneel vuurwerk’.
Herkennen van vuurwerk
Op elk vuurwerk staat een categorie beschreven. Dit is aangeduid met het woord ‘cat’ of de letter ‘F’ gevolgd door het nummer van de bijbehorende categorie. Voorbeeld: Op vuurwerk van categorie 2 staat ‘cat. 2’ of ‘F2’ geschreven. Daarnaast geldt in Nederland dat de veiligheidsvoorschriften minimaal in de Nederlandse taal beschreven moet zijn.
Strafbare feiten voor de BOA domein 1
Er zijn meerdere strafbare feiten met betrekking tot vuurwerk. De BOA is alleen bevoegd voor het afsteken buiten de daarvoor toegestane tijden, de overlast van vuurwerk op basis van de Algemene plaatselijke verordening en de vuurwerkvrije zones.
Het afsteken van vuurwerk buiten de toegestane tijden
In Nederland mag er alleen vuurwerk worden afgestoken tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 02.00 uur. Dit staat beschreven in artikel 2.3.6 van het Vuurwerkbesluit. Cat. 1-vuurwerk is hierop uitgezonderd. Dit mag het hele jaar worden afgestoken. Aangezien het bezit van categorie 4-vuurwerk verboden is, geldt dit verbod alleen voor het consumentenvuurwerk uit cat. 2 en 3. Een overtreding van dit verbod kan worden afgehandeld met een strafbeschikking voor H171. Het is een *-feit.
Vuurwerkoverlast op basis van de Apv
Niet elke gemeente heeft dit artikel in de Apv staan. Het gaat hierbij om handelingen met consumentenvuurwerk die gevaar, schade of overlast kan veroorzaken. Het begrip ‘consumentenvuurwerk’ wordt aangesloten bij het Vuurwerkbesluit en de daarop gebaseerde Regeling aanwijzing consumentenvuurwerk. Hierdoor gaat het niet enkel om verboden handelingen die gepleegd kunnen worden met cat. 2 en 3-vuurwerk, maar ook om handelingen met cat. 1 vuurwerk. Een overtreding van dit verbod uit de Algemene plaatselijke verordening kan worden afgehandeld met een strafbeschikking voor F400b en bedraagt €250,- exclusief de administratiekosten.
Vuurwerkvrije zones
Het college van B&W kunnen vuurwerkvrije zones aanwijzen. In een dergelijk gebied mag er geen vuurwerk worden gebruikt. Deze zones kunnen voor het gehele jaar gelden of enkel tijdens de jaarwisseling. Een overtreding hiervan kan worden afgehandeld met een strafbeschikking voor F400a en bedraagt ook €250,- exclusief de administratiekosten.
Veilig werken
Op 19 november 2024 heeft de VNG naar buiten gebracht dat het OM hen geïnformeerd heeft over de inzet van BOA’s in domein 1 met betrekking tot vuurwerkoverlast. In dit bericht heeft het OM duidelijk aangegeven, in het kader van de veiligheid van de BOA’s, dat de aanpak van zwaar professioneel vuurwerk bij de politie ligt.
‘Zodra er een vermoeden is van zwaar professioneel vuurwerk, bijvoorbeeld bij een zeer harde knal is het zaak de politie erbij te roepen (dat laatste geldt ook bij bezit van professioneel vuurwerk). Wanneer sprake is van een vermoeden van zwaar professioneel vuurwerk mag niet meer geverbaliseerd worden onder code H171. De bevoegdheid van de boa’s wordt hierdoor niet uitgebreid maar de boa’s zijn wel in staat te handelen, ook als er sprake is van knalvuurwerk en vuurpijlen.’
Het OM geeft hier een duidelijke richtlijn. Het is van belang om op lokaal niveau afspraken te maken.
Stappenplan
Op basis van bovenstaande informatie, is het advies om het volgende stappenplan te gebruiken:
Periode voor 31 december 18.00 uur en na 1 januari 02.00 uur:
- Is er sprake van een zeer harde knal, dan niet ter plaatse gaan! Melding overgeven aan de politie.
- Is er sprake van een knal, maar niet zeer hard, dan kan de BOA ter plaatse gaan. Bij aantreffen van de verdachte(n):
- Onderzoeken wat voor categorie vuurwerk het betreft. Is er sprake van cat. 4 vuurwerk of vuurwerk van de overige categorieën zonder Nederlands veiligheidsvoorschrift, dan assistentie vragen aan de politie.
- Als uit onderzoek blijkt dat er sprake is van cat. 2 en 3 vuurwerk, dan kan pv opgemaakt worden voor H171.
- Als uit onderzoek blijkt dat er sprake is van cat.1 vuurwerk en er is sprake van een vuurwerkvrije zone of handelingen die gevaar, schade of overlast veroorzaken dan kan pv opgemaakt worden voor F400a of b.
Periode vanaf 31 december 18.00 uur en voor 1 januari 02.00 uur:
Dan blijft alleen nog de afhandeling genoemd onder 1 en 2c over.
Bevoegdheden
In eerdere blogs is er al eens wat geschreven over de bevoegdheden. Het Vuurwerkbesluit is een economisch delict. De bevoegdheden uit de Wet op de economische delicten zijn van toepassing.
Veiligheid
Ondanks de overtredingen, wel of niet bevoegd, is het van belang om altijd op je eigen veiligheid te letten! Ook het vervoeren van vuurwerk wordt daarom ook sterk afgeraden.