Home » Knowledge Base » Een Oproep tot Professionaliteit en Vernieuwing

Een Oproep tot Professionaliteit en Vernieuwing

Mijn naam is Dominique en ik ben meldkamer centralist en BOA. Na 6,5 jaar ervaring binnen het handhavingsvak begint de vraag steeds vaker te rijzen: is het tijd voor een verandering in de manier waarop we het vak van handhaving inrichten? Het werkveld kent zijn beperkingen, en steeds vaker wordt het idee geopperd om de handhaving verder te professionaliseren. Dit roept een aantal belangrijke vragen op: kunnen we het vak niet beter structureren? Moet de opleiding niet meer gestandaardiseerd worden en meer kansen bieden voor groei binnen het handhavingssysteem?

Opleiding en Professionaliteit

Een punt dat veel aandacht heeft getrokken, is de vraag of er niet één landelijk opleidingscentrum voor handhavers zou moeten komen, waar alle handhavers met dezelfde kennis en vaardigheden worden opgeleid. Zou het niet logischer zijn om de HTV-P opleiding als een solide basis voor toekomstige handhavers te beschouwen, in plaats van vast te houden aan verouderde vormen van opleiding zoals de Loi-achtige cultuur?

Verder wordt de vraag gesteld of het niet tijd is voor de evolutie naar een ‘Handhaver 2.0’. Deze nieuwe generatie handhavers zou multidisciplinair inzetbaar moeten zijn – niet alleen in de openbare ruimte, maar ook ter ondersteuning van de politie in de openbare orde. De ontwikkeling van gerichte opleidingen binnen de opsporing zou hierbij een belangrijke rol kunnen spelen.

Kansen voor de Toekomst

Binnen de politie en handhaving zijn er duidelijke tekorten, maar ook onbenutte mogelijkheden. Waarom geven we niet meer kans aan mensen binnen de organisatie, zonder de restrictie dat een politiediploma of hbo-diploma vereist is? Wat als we opleidingen ontwikkelen voor specifieke functies binnen de politie, zoals we dat al hebben voor de meldkamer en forensische opsporing? Dit biedt kansen voor mensen die niet de straat op willen, maar wel andere functies binnen de politie willen ambiëren.

Een interessante mogelijkheid is het inzetten van de HTV-P opleiding om mensen op te leiden voor specifieke taken binnen de opsporing, zodat ze daarna door kunnen stromen naar de politieacademie. Het zou ook kunnen dienen als een manier om het vakgebied breder te trekken, bijvoorbeeld door binnen handhaving een eigen rechercheafdeling te ontwikkelen. Denk hierbij aan initiatieven zoals de pilot tegen seksuele straatintimidatie in Utrecht, waarbij boa-recherchemedewerkers betrokken zijn. Dit ontlast de politie, voorkomt extra werkdruk en creëert bovendien nieuwe doorgroeimogelijkheden voor handhavers.

Een Stap Richting Vernieuwing

Voor handhavers met ervaring op straat, zoals wijk- en jeugdboa’s, biedt het ontwikkelen van nieuwe functies binnen de recherche en opsporing een kans om hun carrière verder uit te bouwen, zonder de ambitie om door te groeien naar een leidinggevende functie. Dit soort initiatieven kunnen een belangrijke stap zijn richting verdere professionalisering en een toekomstbestendige inrichting van het handhavingsvak.

Maar de vraag blijft: moeten we boa’s volledig integreren in de politieorganisatie? Of is het, gezien de specialistische rol die boa’s nu vervullen, belangrijk om de functies duidelijk te onderscheiden? Het idee om boa’s op termijn op te leiden tot politieagenten roept veel vragen op. Politiewerk gaat immers verder dan alleen handhaven. Het vereist uitgebreide training, ervaring en een diep begrip van juridische, sociale en psychologische aspecten.

Conclusie: Een Doordachte Oplossing voor de Toekomst

Het lijkt tijd voor een serieuze discussie over de toekomst van de handhavingsfunctie. Het is belangrijk om te erkennen dat boa’s een specialistische rol hebben, die niet zomaar kan worden overgenomen door een politieagent. In plaats van het creëren van een ‘politie-light’ model, zou het veel effectiever zijn om te focussen op de verdere professionalisering van het handhavingsvak zelf. Het verder uitbreiden en ontwikkelen van domein 6 binnen de handhaving, met gerichte opleidingen en meer doorgroeimogelijkheden, zou een veel duurzamere en slimmere oplossing kunnen zijn voor de uitdagingen waar we nu voor staan.

De tijd is rijp voor verandering. Het is aan ons om die stap te zetten.