Home » Knowledge Base » RUD Utrecht in actie tegen stroperij: Een verborgen probleem in eigen buitengebied

RUD Utrecht in actie tegen stroperij: Een verborgen probleem in eigen buitengebied

Stroperij klinkt voor velen als een probleem uit verre landen, maar ook in Nederland — en zelfs binnen de provincie Utrecht — vormt het een serieuze bedreiging voor inheemse dieren. Met name in de winter en het vroege voorjaar worden hazen en reeën slachtoffer van illegale jachtpraktijken. De RUD Utrecht speelt hierin een cruciale rol, in nauwe samenwerking met terreinbeherende organisaties én gemeentelijke handhavers.

Wat is stroperij eigenlijk?

Stroperij is het zonder toestemming wegnemen van natuurlijke goederen van andermans terrein. Dit kan variëren van het illegaal verzamelen van planten en hout tot het vangen of doden van dieren. In het laatste geval spreken we van grove stroperij, iets waar de RUD Utrecht actief tegen optreedt.

Hazen en reeën als doelwit

Binnen de provincie Utrecht is de hazenpopulatie de afgelopen jaren afgenomen. Om die reden is de haas aangewezen als beschermde diersoort — jacht is niet langer toegestaan. Toch zijn er meldingen van stroperij, vooral ’s avonds wanneer het gras kort is en de dieren goed zichtbaar zijn. Daarbij gebruiken stropers lichtbakken om hazen te laten schrikken en stil te laten staan, waarna honden worden ingezet om ze op gruwelijke wijze te doden. Vaak gebeurt dit voor vlees, geld of zelfs uit vermaak.

Ook reeën worden in deze periode frequent gestroopt. Doordat er in de winter weinig begroeiing is, zijn de dieren makkelijker te zien. Stropers lokken ze met voedsel of gebruiken vrij verkrijgbare luchtbuksen. Die veroorzaken veelal geen directe, maar wel uiterst pijnlijke doden.

De aanpak van de RUD Utrecht

De Regionale Uitvoeringsdienst Utrecht voert milieutaken uit voor de provincie en elf gemeenten. Eén van de prioriteiten in het buitengebied is het opsporen en bestrijden van stroperij. Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) zoals Lex voeren regelmatig gebiedscontroles uit, vaak in samenwerking met terreinbeheerders als Staatsbosbeheer en het Utrechts Landschap. Met hulp van warmtebeeldcamera’s en restlichtkijkers worden verdachte situaties in kaart gebracht. Verdachte voertuigen worden gecontroleerd, wapens worden in beslag genomen en bij herhaalde misdrijven worden ook strafrechtelijke stappen gezet.

In een recent geval leidde een controle tot de ontdekking van een illegale jachtlocatie met een buks, lokaas en zelfs een gevangen wild zwijn waarop honden werden getraind.

Samenwerking met gemeentelijke handhavers

Voor gemeentelijke handhavers is het belangrijk om te weten dat stroperij niet alleen een natuurdelict is, maar ook een kwestie van openbare orde en veiligheid. De RUD werkt bij signalen van stroperij graag samen met gemeentelijke boa’s. Bij gezamenlijke gebiedscontroles kunnen observaties worden gedeeld en verdachte voertuigen sneller worden geïdentificeerd. Gemeenten kunnen hierin een verbindende rol spelen tussen burgers, terreinbeheerders en milieutoezichthouders.

De kracht van meldingen

Burgers spelen een belangrijke rol. De RUD ontvangt geregeld meldingen van mensen die ’s avonds lichtbundels over weilanden zien, schoten horen of verdachte voertuigen spotten. Deze meldingen zijn vaak het begin van een succesvolle opsporingsactie. Gemeentelijke handhavers kunnen hierop inspelen door burgers actief te informeren over het herkennen en melden van verdachte situaties.

Meldingen kunnen worden doorgegeven via de groene consignatietelefoon: 0800 – 0225510.

Over de RUD Utrecht

De RUD Utrecht is één van de 29 regionale uitvoeringsdiensten in Nederland. Deze diensten zijn opgericht om versnippering in toezicht en handhaving te voorkomen en om deskundigheid en capaciteit te bundelen. In de provincie Utrecht werkt de RUD voor onder meer Amersfoort, Houten, Soest en Nieuwegein. Taken variëren van vergunningverlening tot handhaving op milieu- en natuurgebied.

Wat kunt ú als gemeentelijke handhaver doen?
• Informeer inwoners over de signalen van stroperij.
• Meld verdachte situaties direct bij de RUD.
• Werk waar mogelijk samen met de RUD bij controles in het buitengebied.
• Houd in toezichtstaken ook rekening met natuurcriminaliteit als onderdeel van de integrale aanpak van veiligheid.

Samen kunnen we de natuur in onze provincie beschermen — niet alleen op papier, maar ook in de praktijk.